środa, 15 lutego 2012

krótko o paleniu kawy

Kawa, zanim urzeknie ciepłym aromatem, rozbudzi zmysły i ukoi nerwy, musi przejść długą drogę.



Czy wiecie, że surowe, zielone ziarna kawy nie mają charakterystycznego zapachu? Nabierają aromatu po długiej obróbce ciepłem, na skutek reakcji zachodzących w ziarnach.

Palona kawa przechodzi dużą transformację. Po pierwsze, zmienia się zapach – kawa nabiera mocnego aromatu. Kolejną zmianą jest kolor. Kawa zaczyna być ciemnobrązowa, niemal czarna, a także krucha.

Kawę poddaje się paleniu przez około kwadrans, w temperaturze 200-300 stopni Celsjusza. W zależności od temperatury otrzymuje się kawę odpowiednio mocną bądź słabą, cierpką bądź łagodną. Sztuką jest wypracowanie idealnego czasu oraz temperatury palenia. To temperatura wpływa na smak, aromat, kolor kawowych ziaren. Im wyższa, tym mocniejszy smak kawy, a także ciemniejszy jej kolor. I tak, ziarna arabiki palone są dłużej, niż na przykład ziarna robusty, które palone są krótko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz