poniedziałek, 20 lutego 2012

Skąd bierze się kawa?


Kawa nie powstaje w supermarketach, nie rośnie na drzewach w połyskujących, obiecujących opakowaniach. Żeby trafiła do filiżanek, przechodzi długa transformację, podróżuje po całym świecie i jest poddawana różnym testom.
Ale po kolei:

1.       Najpierw była roślina, bardzo delikatna, krzewiasta, która daje owoce – tak, kawa była owocem :)

2.       Owoc jest czerwony, błyszczący, a jego miąższ słodkawy. Ale to pestka jest tym, czego szukamy. W każdym owocu kryją się aż dwie pestki – zastanawialiście się, czemu ziarno kawy jest płaskie z jednej strony? Właśnie dlatego, że w jednym owocu znajdują się przylegające do siebie dwie pestki, dwa ziarna :)
 
3.       Po wstępnej obróbce (dość nieciekawej z perspektywy smakosza kawy…ale to temat na inny post) otrzymujemy zielona kawę – na tym etapie możemy zapomnieć o upajającym aromacie :)

4.       I taką właśnie kawę zamawiamy w Lani Coffee – zieloną, ale najlepszej jakości, sprowadzaną z zaufanych plantacji. 

5.       Taką kawę później palimy w specjalnym piecu, testujemy, sprawdzamy, smakujemy. Dzięki temu do Was trafia pyszna, aromatyczna kawa – gwarantujemy to! 

Ale to tylko puste gadanie – najlepiej samemu się przekonać i spróbować kawy palonej w Lani Coffee :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz