niedziela, 6 maja 2012

Kawa, kawowiec i Hawaje


Kawa... wszyscy o niej słyszeli i prawdopodobnie próbowali, ale ilu z was zastanawiało się, jaką drogę kawa musi przejść, aby stała się aromatycznym, pobudzającym napojem. Opierając się na własnych doświadczeniach oraz wiedzy zdobytej podczas pobytu w Kona na Hawajach, chcielibyśmy przybliżyć wam parę informacji związanych z jej produkcją. 



Kawowiec jest drzewem, które rośnie w określonych warunkach geograficznych objętych określonymi warunkami atmosferycznymi. Biorąc pod uwagę wysokości i długości geograficzne -  są to regiony tropikalne np. Kona :) charakteryzujące się deszczowym i suchym sezonem oraz umiejscowione na określonych wysokościach n.p.m. Arabica w Kona uprawiana jest między 800 m, a 1100m n.p.m. Poniżej 800m jest za sucho, a powyżej 1100m za zimno i mokro. Region i warunki uprawy drzew wpływają również na ilość sezonów zbioru np. w niektórych regionach Brazylii czy Kona jest jeden zbiór w ciągu roku, w Kenii występują dwa.

Jeśli chodzi o Hawaje, gleba pochodzenia wulkanicznego oraz specyficzne warunki pogodowe w ciągu dnia (poranne słońce i popołudniowe ulewy) sprawiają, że kawa z tego regionu jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz