Kawa... wszyscy o niej słyszeli i prawdopodobnie
próbowali, ale ilu z was zastanawiało się, jaką drogę kawa musi przejść, aby
stała się aromatycznym, pobudzającym napojem. Opierając się na własnych
doświadczeniach oraz wiedzy zdobytej podczas pobytu w Kona na Hawajach,
chcielibyśmy przybliżyć wam parę informacji związanych z jej produkcją.
Kawowiec jest drzewem, które rośnie w określonych
warunkach geograficznych objętych określonymi warunkami atmosferycznymi. Biorąc
pod uwagę wysokości i długości geograficzne - są to regiony tropikalne np. Kona :)
charakteryzujące się deszczowym i suchym sezonem oraz umiejscowione na określonych
wysokościach n.p.m. Arabica w Kona uprawiana jest między 800 m, a 1100m n.p.m.
Poniżej 800m jest za sucho, a powyżej 1100m za zimno i mokro. Region i warunki
uprawy drzew wpływają również na ilość sezonów zbioru np. w niektórych
regionach Brazylii czy Kona jest jeden zbiór w ciągu roku, w Kenii występują
dwa.
Jeśli chodzi o Hawaje, gleba pochodzenia wulkanicznego oraz
specyficzne warunki pogodowe w ciągu dnia (poranne słońce i popołudniowe ulewy)
sprawiają, że kawa z tego regionu jest uznawana za jedną z najlepszych na
świecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz